Ендодонтия-лечение на коренови канали

Ендодонтия-лечение на коренови канали

Ендододонтията е част от денталната медицина, насочена към лечение на заболяванията на зъбната пулпа. Тя може да се инфектира от дълбок кариес, травма на зъба, счупване и др. Симптоми на възпалението са остра, спонтанна болка, провокира се от топло, студено, при хранене и докосване.

В случаи на некротизиране на зъбната пулпа и при прогресиране на процеса в дълбочина могат да настъпят промени в костта около корените на зъба. Развива се периодонтит(гранулом) и точното и своевременно кореновото лечение е единственото решение за дълготраен живот на зъба. Специалността ендодонтия се наложи поради необходимостта от прецизно кореново лечение, което да позволи максимално дълго запазване на  естествените зъби. В последните години стандартите за качествено кореново лечение непрекъснато се повишават. Работата с увеличителни очила или дентален микроскоп са важно условие за добрата дентална практика. Стриктното спазване на протокола на работа, изолирането на зъба от контакт с оралните течности и повишеното слюноотделяне по време на лечението с кофердам, както и цялостния протокол за инструментиране подпомагат много лечебния процес.

Използването на апекслокатор,ендодонтски наконечник, както и никелтитанови инструменти за обработка и разширяване на кореновите канали, спестяват време и допринасят за комфорта на пациента.В зависимост от сложността на кореновото лечение,то може да продължи от 30 мин. до около 1-2 часа на посещение, а понякога се налага второ, дори трето посещение при по-упорита бактериална инфекция в каналите. Работи се под анестезия.След завършване на лечението е възможно да се появи слаба болка или дискомфорт от травматичен характер, която постепенно изчезва за няколко дни.