Фасетите – плюсове и минуси

Фасетите – плюсове и минуси

Най-общо казано фасетите са тънки люспи от стоматологична керамика или фотополимер. Използват се, за да заместят увредената или неестетична предна повърхност на зъбите и така да променят към по-добро тяхната визия.

Фасетите са решения на проблеми в областта на усмивката, като счупвания, разстояние между зъбите, леки изкривявания, оцветяване, лоша подредба, кариеси и др. Фасетите се поставят върху външната част на зъба, която е по-близо до устните.

Средната им дебелина е 0,5 мм. Преди да се поставят, горната повърхност на зъба се изпилва, като се отнема не повече от 30% от обема му. Това е едно от предимствата на фасетите пред коронките, при които от зъба може да се отнеме до 70% от обема. Това количество е особено инвазивно, като се има предвид, че в някои случаи става дума за витален (жив, неумъртвен) зъб.

Видове фасети

Според материала, от който за изработени, фасетите се делят на керамични и фотополимерни.

Според начина, по който се поставят, биват директни и индиректни.

Директните фасети се наричат още бондинг. Работата по тях се извършва директно в устата на пациента. Изработени са от втвърдена смола (фотополимер). Те са и по-евтини от порцелановите фасети. Средно, при добра грижа, издържат между 8 и 10 години. Основни недостатъци са възможността цветът да се промени с времето и да падне блясъкът, постигнат чрез полиране.

Индиректните фасети се изработват от зъботехник, след като се вземе отпечатък от изпилените и подготвени от стоматолога зъби на пациента. Фасетите се изработват от порцелан, което предполага и тяхната издръжливост – около 15 години. Друг плюс на този вид интервенция е, че материалът не променя цвета си с времето, щади венците и може да се подбере цвят, който се слива с останалите зъби, за да няма разлика.

Качеството, разбира се, има и своята цена. Порцелановите фасети са по-скъпи от бондинга. Поставянето им изисква прецизност, затова ако изберете този метод – изберете внимателно и специалиста, който ще се занимава с вашия случай.Качествено поставените фасети няма да се отлепят и няма да паднат. С тях може да се храните и пиете, както и преди. Разбира се, трябва да ги щадите. Недопустимо е да използвате зъби с поставени фасети за чупене на орехи или отваряне на бутилки.

Важно да знаете при поставяне на фасети:

  1. Преди да поставяте фасети, трябва да излекувате венците си, ако имате гингивид.
  2. Много хора се притесняват, че ако поставят фасети на предните си зъби, няма да могат вече да отхапват и да се хранят нормално. Това не е вярно. Предните зъби с фасети продължават да изпълняват същата функция и със същите крайни резултати, както и преди това.
  3. За да издържат по-дълго и да са в добър външен вид, фасетите изискват поддържане на добра устна хигиена – четка и паста за зъби, конци за съби и антибактериална вода за уста.
  4. Ако се подбере правилният нюанс и се поставят прецизно, зъбите с фасетите няма да се различават от естествените.
  5. Времето, нужно за изработката на порцеланови фасети, е различно в различните зъботехнически лаборатории, но приблизителният срок е 20 дни.
  6. Грешно е да се счита, че фасетите увреждат зъбите и ускоряват появата на кариеси.
  7. Фасетите се поставят само върху естествени зъби. Те не могат да се сложат върху коронки или при липса на истински зъби.

източник: LadyZone.bg

снимки: www.pinterest.com