Зъбна плака

Зъбна плака

Зъбната плака, наричана още зъбен налеп е много тънка, пихтиеста ципа, която покрива зъбите през по-голямата част от денонощието. Състои се основно от микроорганизми. Освен тях, в състава на плаката влизат: олющени епителни клетки от устната лигавица, слюнка, сиалозахариди и др. В началото микроорганизмите в плаката са предимно нормални аеробни обитатели на устата, но в последствие, когато кислорода  започне да се изчерпва, и киселинността да се увеличава, се развъждат патогенни  анаеробните микроорганизми. Заедно с това се увеличава и дебелината на плаката.

Зъбната плака не може да се види с просто око. Зъболекарите разполагат със специални багрила, с които могат да я оцветят.

Зъбната плака е много вредна за здравето на зъбите и устата.

Ако зъбната плака не бъде периодично отстранявана, тя минерализира под действие на минералите в слюнката и се превръща в зъбен камък, който допълнително развъжда токсични бактериални продукти , увреждащи венците. Друга последица от нередовното почистване на зъбната плака са зъбните кариеси. Но много често зъбната плака става причина за далеч по-тежки и неприятни болести на зъбите и устата.

Почистване на зъбната плака

Основните условия за успешно премахване на зъбната плака са:

  • редовно миене на зъбите, поне през 12 часа;
  • старателно измиване на зъбите:
  • всяко миене трябва да продължава не по-малко от 5 минути;
  • с четката трябва старателно да се изтриват всички достъпни повърхности на зъбите, включително дъвкателната и задната им повърхност, а не само предната;
  • използване на четка с твърд косъм (но не при чувствителни зъби или заболявания на венците);
  • редовна подмяна на четката за зъби (поне през три месеца);
  • редовно почистване на междузъбните пространства с конец за почистване на зъби.

източник: bg.wikipedia.org

снимки: www.pinterest.com