Грижите за здрави детски зъби

Грижите за здрави детски зъби

Детските зъби са по-уязвими на инфекции, ето защо се нуждаят и от по-специална грижа. Тя трябва да започне още с поникването на първите млечни зъби. Научете от рано детето си да поддържа добра устна хигиена, за да има здрави и красиви зъби.
Бебето се ражда с 20 зъбни зародиша. Около 6-месечна възраст започват да поникват и първите млечни зъби, което е придружено с отделянето на обилно количество слюнка, температура, безпокойство, нарушен сън, мехурчета около мястото на никнене на зъба, отказ от храна, желание да хапе, подути и чувствителни венци, раздразнителност. В този период е добре да разтривате венеца с бебето с пръст и да му давате да дъвче гумени играчки. След появата на първите млечни зъби, е добре да ги миете след всяко хранене или поне само в края на деня с вода; разтвор на кислородна вода и вода 1:1 и марля или памук, за да отстраните бактериите, които могат да увредят зъбите. Когато започнете да миете зъбите на детето си с четка и паста за зъби (обикновено след първата година) се уверете, че то не я гълта, а изплюва пяната. Периодичното гълтане на пастата за зъби може да доведе до флуороза (заради наличието на флуор в пастите за зъби) – разрушаване на емайла на зъбите, появата на жълто-кафеникави петна по тях, чупливост.
Идва и момент (около 3-6 месец), когато трябва да откажете бебето от биберона и смученето на палец преди заспиване. Приспиването с биберон или с шише сок/вода/мляко в устата върши чудесна работа, но е възможно така да се увредят детските зъби – да се разместят, да се деформира захапката, да се увреди емайла на зъбите, което трайно да промени цвета им към по-жълтеникав, а самите зъби да станат по-крехки и податливи на кариеси и други стоматологични проблеми. При възникнали сериозни зъбно-челюстни деформации могат да се направят корекции с шини, но най-рано при навършване на 2 годинки и половина или 3, когато вече децата имат пълен набор от млечни зъби. А добрата грижа за тях е важна за развиването на здрави постоянни зъби след време.
За да предотвратите появата и да лекувате навреме зъбните проблеми на своето дете е удачно още след навършване на година да посетите за пръв път зъболекарския кабинет. А оттам нататък е добре два пъти годишно детето да получава стоматологичен преглед.
Между 6 и 13-годишна възраст се появява пълния комплект от 32 постоянни зъба. Като изключим нараняването (най-често напукването или отчупването на част от зъба) на детските зъби при падане и други инциденти, следващите най-често срещани зъбни проблеми при децата са кариесите и ерозията на зъбите, която е необратима (износване на повърхността им, водещо до чувствителност на зъбите и болка при пиене на студено, ядене на кисели храни).
За да предотвратите голяма част от възможните зъбни проблеми е важно децата да посещават по-често зъболекарския кабинет от възрастните, тъй като техните зъби (особено млечните) са по-податливи на инфекции.
Ограничете сладките храни и соковете, които са основни виновници за появата на кариеси.
Що се отнася до газираните напитки, те са основен виновник за ерозията на зъбите и следва да се избягва тяхната консумация изобщо.
Научете детето си на добра зъбна хигиена и му създайте от рано навици – да мие редовно зъбите си и да използва конец за зъби.
Важно е детето ви да консумира редовно мляко и млечни продукти, богато на калций.
С поникването на млечните зъби, особено кътниците, които са силно абразивни и податливи на кариеси, е добре да им се сложат силанти – материали, които образуват тънък слой върху дъвкателната повърхност на зъбите, предпазвайки ги от развиването на кариеси.
Следете децата за появата на вредни навици като дъвкане на сламки и дървени клечки от сладолед, бруксизъм и прочие и предприемете навременни мерки.
Избягвайте лечението на децата ви с антибиотици, тъй като те могат трайно да увредят зъбите им.
При неправилно израстване и подреждане на зъбите, е добре да бъдат коригирани навреме, за да не създадат стоматологични проблеми за в бъдеще.