Пародонтология-профилактика и лечение

Пародонтология-профилактика и лечение

Пародонтитът е деструктвно заболяване, обхващащо целия опорно поддържащ апарат на зъба с прилежащия към него венец, причина за което е хронична бактериална инфекция. Той е и главната причина за загубата на зъби в зряла възраст. И тъй като в повечето случаи протича безболезнено, вие често сте „носител“ на това заболяване без дори да подозирате.

Има два основни вида заболявания на венечната лигавица – гингивит и парадонтит. Гингивитът е по-разпространен и обхваща приблизително 70% от населението. Пародонтитът засяга около 30 % от възрастните над 30-годишна възраст. И двете заболявания могат да бъдат лекувани и контролирани, но ранното им диагностициране и лечение дават в пъти по-добра прогноза за вашите зъби.

Диагноза и лечение

Диагностицирането и лечението на пародонтита в неговата начална фаза/стадий значително ще подобри прогнозата и лечението. Ако през последните 12 месеца не сте били на профилактичен преглед при вашия дентален лекар, то задължително го направете. Помнете, че повечето пациенти носители на това заболяване дори и не подозират за неговото съществуване в устата си, именно защото в почето случаи то протича без болка, докато не придобие генерализирана тежка форма, като времето което остане, ще бъде малко или недостатъчно, за да се спасят вашите зъби.

 


източник: bg.wikipedia.org

снимки: www.pinterest.com